Sraz motocyklů
15. 8. 2024
INFORMACE Práce na silnici I/9 (ulice Rumburská), Mělník – Liběchov
26. 8. 2024

§ PARAGRAFY NA KOLECH § – POUŽÍVÁNÍ PALUBNÍ KAMERY V RAKOUSKU

Další z dotazů do naší rubriky směřuje k používání palubní kamery v Rakousku. Následující text vychází z rakouské právní úpravy a judikatury tamních soudů.

Předně v Rakousku není zakázané palubní kameru zakoupit a do vozidla instalovat. Proto nemusíte kameru při průjezdu Rakouskem snímat. Problém je s jejím vlastním použitím. Záznamy z palubních kamer na veřejných prostranstvích spadají do rozsahu zpracování obrazu podle zákona o ochraně osobních údajů (Gesamte Rechtsvorschrift für Datenschutzgesetz). V souladu s ním může systematické sledování prostřednictvím zvukových a obrazových záznamů provádět pouze státní správa, tj. policie. Soukromým osobám je proto zakázáno, aby tak činily. Zveřejňování obrazového materiálu, na kterém jsou rozpoznatelné osoby nebo identifikátory, je přísně zakázáno. Pokud je však záznam z palubní kamery pořizován za primárně jiným účelem (např. za účelem snímání krajiny), mohou tak činit i soukromé osoby.

A teď velký pozor na jeden zásadní paradox

Pokud jste záznam natočili pro podezření ze spáchání trestného činu nebo přestupku a tyto záznamy předáte policii, porušujete tím právo na ochranu osobních údajů. V takovém případě policie obvykle okamžitě podá podnět na porušení ochrany údajů a oznamovatel musí počítat s pokutou. V případě pořízeného videa, které může prokázat vaši vlastní nevinu, musíte nejprve zajistit, aby všechny nezúčastněné osoby a registrační značky byly nerozpoznatelné. Porušení ochrany osobních údajů je v Rakousku přísně trestáno až do výše pokuty 25 000 eur.

PRAKTICKÁ RADA

Asi nesdělím žádnou novinu, když doporučím kameru při jízdě v Rakousko vypnout. Ale co v případě, kdy na to zapomenete a zastaví vás policie. V žádném případě neříkejte, že záznam pořizujete z důvodu možného důkazu pro případ nehody. To udělal v roce 2019 maďarský státní občan při silniční kontrole ve Vídni a stálo ho to pokutu ve výši 300 eur. Jako obranu použijte ustanovení §§ 12 a 13 zákona o ochraně osobních údajů povolující natáčení krajiny pomocí palubní kamery, například pro zcela soukromé použití materiálu jako dokumentaci dovolené. Zkrátka řekněte, že záznam slouží pro dokumentaci vaší dovolené a míst, která jste navštívili.

JUDr., Mgr. Jindřich Špergl, Ph.D. – dopravní právník

Související články

26. 8. 2024

Aktuálně – Uzavření silnice II/274 V Chorušicích

Z důvodu rekonstrukce pozemní komunikace bude ve dnech 26. 8. – 8. 9. 2024 uzavřena silnice v Chorušicích. Objízdná trasa je vedena po silnici č. III/2745 […]
26. 8. 2024

INFORMACE Práce na silnici I/9 (ulice Rumburská), Mělník – Liběchov

Předmětem prací je provedení opravy vozovky na silnici I/9 mezi obcemi Mělník Vehlovice – Liběchov v provozním staničení km 29,677 – 30,331 a provedení rekonstrukce stávající […]